Sensei Paul Codău

3 dan

           

Primul contact cu artele marțiale a fost la vârsta de 13 ani, când a fost atras o perioadă de judo, dar fără să îl tenteze să continue, deși profesorii și instructorii de la sala de pregătire erau foarte compentenți.

În anii 1982-1983 a fost total surprins de noua activitate la care a fost invitat să participe, mai ales având în vedere că pregatirea se făcea cu ușile încuiate și sub interdicțiile acelor vremuri. A cunoscut atunci oameni cu un aspect atât de normal, oameni care la prima vedere nu lăsau să se vadă calitățile și abilitățile exepționale ce le aveau datorită antrenamentelor de arte marțiale. Ulterior  a aflat că aprope toți cei care se antrenau în sala de sport aveau pregătire și studii superioare cu responsabilități mari la locurile lor de munca, oameni care în momentul în care începeau să se antreneze pentru kumite (luptă,) kata (demonstrație tehnică), arme tradiționale, se transformau și erau de nerecunoscut. În acele momente percepția lui vis-a-vis de acei practicanți și maeștri era de supraoameni.

A urmat programul lor 2 ani, timp în care a învățat foarte multe și l-au pregătit pentru anii ce urmau să vină.

În anul 1986, după satisfacerea stagiului militar ce a durat 16 luni, i s-a propus de către prietenul său de după aceea Jean Mangaru, să se alăture mișcării Ashihara Karate România sub conducerea lui sensei Mircea Cârloganu și sensei Vasile Necula. Au urmat antrenamente de o mare intensitate fizică și psihică într-o perioadă plină de numeroase restricții, dar cu multe lucruri de învățat, cu legarea unor prietenii ce au durat zeci de ani după aceea, cu teste și examene care au solicitat la maxim fizicul și psihicul practicantului întărindu-l și făcându-l să treacă mai ușor peste alte provocări ale vieții.

În anul 1993, în urma unui examen epuizant la finalul căruia a fost nevoit să susțină 30 de lupte a câte 1,5 minute fiecare cu adversari diferiți și odihniți, inclusiv 5 lupte cu sensei Cârloganu, este promovat la nivelul de centură neagra cu o tresă shodan (1 dan).

A continuat să se pregătească și să pregăteasca generații întregi de sportivi, unii obținând rezultate foarte bune la competiții sportive naționale și internaționale, dar și tineri și persoane care au avut frumoase reușite în competiția vieții de zi cu zi.

A arbitrat la competiții de profil, a pregătit arbitri și instructori pentru a duce mai departe munca sa de decenii și conceptul de arte marțiale Ashihara Karate.

În anul 2006 susține și promovează examenul pentru nivelul următor al centurii negre, respectiv nidan (2 dan), ca apoi în 2019 să i se recunoască aportul și implicarea în dezvoltarea mișcării în stilul Ashihara Karate de către kancho Hidenori Ashihara, urcând la nivelul al treilea al centurii negre, respectiv sandan (3 dan).

Cu o continuitate în această activitate de peste 36 de ani și care i-au adus numeroase satisfacții, l-au modelat și format pe omul, instructorul și sensei-ul Paul Codău.